Dela gärna:

Världens minsta länder

Uppdaterat
Skribent

Bland världens cirka 200 länder finns några som är mindre än Sveriges minsta stad. Vi kommer att lista dem 10 minsta länderna här, från störst till minst.

Världens 10 minsta länder

Se lista nedan på världens minsta länder:

Grenada

Storlek: 344 km2

Grenada ligger i norra Atlanten, utanför Venezuelas kust och tillhör Karibien. På Grenada bor ungefär 112 000 invånare och det officiella språket är engelska. Vädret är tropiskt och den aktiva orkan säsongen sträcker sig från juni till november. Orkanen Ivan drabbade landet hårt år 2004, och förstörde stora delar av ön.

Berget St Catherine är landets högsta punkt och den beräknas vara 841 meter över havet. Kristendomen är den mest utövade religionen i landet och lite mindre än hälften av befolkningen beräknas vara katoliker.

Grenada har en blandad kultur från kolonimakterna Storbritannien och Frankrike men har även inslag av afrikanska traditioner. Du kan se den blandade kulturen i landet genom bland annat dem franska geografiska namnen, det brittiska skolsystemet och den afrikanska musiken och dansen.

Grenada livnär sig på sin bördiga jordbruksland och den växande turismen, men förutom det är landets naturtillgångar små.

Malta

Storlek: 316 km2

Mitt i Medelhavet hittar du Malta, som är EU:s minsta medlemsland. Berget Benghiza Point är landets högsta punkt på cirka 253 meter över havet.

På Malta bor över en halv miljon invånare och det officiella språket är maltesiska och engelska. Ön ligger nära Italien och Tunisiens kust så språket maltesiska har många influenser från både italienska och arabiska.

Majoriteten av maltesare är katoliker och det finns många kyrkor på landet. ”Kyrkornas ö” är Maltas smeknamn och det kan bero på att det finns cirka 350 kyrkor runt om i landet.

Malta har en kultur som präglas av både den brittiska och italienska kulturen men du kan även se en del arabiska influenser när det kommer till den intressanta arkitekturen.

Maldiverna

Storlek: 298 km2

På Maldiverna bor strax över en halv miljon människor och det officiella språket är Divehi. Maldiverna är ett muslimskt land med en sunnitisk riktningen.

Landet ligger närmast Indien och Sri lanka och har ett hett och fuktigt klimat. Den högsta punkten är Wilingili i Addu-atollen på 2,4 meter över havet. Ön hotas av den stigande havsvattennivån som klimatförändringarna medför.

Landet livnär sig främst på den snabbt växande turismen, men fiskexporten är landets näst viktigaste källa till kapital. Det är främst tonfisken som utgör merparten av varuexporten och är även det mest använda proteinet i matlagning.

Saint Kitts och Nevis

Storlek: 261 km2

Landet, som består av 2 öar, ligger i Karibien och utgör en del av ökedjan Läöarna. Landets högsta punkt är Mount Liamuiga på 1 156 meter över havet.

Det bor endast cirka 53 000 invånare i landet och det officiella språket är engelska. Kristendomen är den dominerande religionen med ett anglikanskt samfund.

Landet präglas av en hög brottslighet där narkotikabrott och pengatvätt är störst. Turismen är hög trotts det och utgör landets största näringskälla. Landet hade en ekonomin som nästan helt var baserad på sockerproduktion. Tillverkningen fick dock en sjunkande lönsamheten och år 2005 stängde landet ner hela sockerindustrin.

Liechtenstein

Storlek: 160 km2

Det bor ungefär 38 000 invånare i landet och tyska är det officiella språket. Landet ligger mellan Schweiz och Österrike, i Alperna och den högsta punkt är berget Vorder Grauspitz på ungefär 2599 meter över havet.

Världens minsta länder
Liechtenstein – ett av världens minsta länder

Det råder religionsfrihet i landet men majoriteten är katoliker. Liechtenstein är ett av världens rikaste länder, mätt i BNP. Jordbruket hade ett starkt fäste i landet men på senare tid har industrin tagit över.

San Marino

Storlek: 61 km2

Landet består mestadels av ett berg som ligger utanför Italien och landets högsta punkt är på 739 meter över havet. Det bor ungefär 34 000 personer i San Marino och det officiella språket är italienska.

Landet livnär sig på olika tjänster, som turism och en lättare tillverkningsindustri. Försäljning av egna frimärken och samlarmynt är en viktig inkomstkälla för staten. De viktigaste grödorna i landet är spannmål, oliver och vindruvor.

Tuvalu

Storlek: 26 km2

Landet består av en samling på nio öar som ligger i Stilla havet, mellan Australien och Hawaii. Klimatet är tropiskt och landet hotas av den stigande havsvattennivån. Den högsta punkten på en utav öarna ligger på knappt 5 meter över havet.

Det bor ungefär 12 000 invånare på öarna och det officiella språket är tuvaluanska. Nästan alla invånare är protestanter. Landet har ont om naturtillgångar och de flesta invånare driver eget jordbruk och egen fiskförsäljning.

Nauru

Storlek: 21 km2

Det bor ungefär 11 000 invånare i landet och den högsta punkten är 65 meter över havet. Ön har ett tropiskt klimat och ligger i Stilla havet, där det närmsta grannlandet är Papua Nya Guinea. De officiella språken är nauriska och engelska och i stort sett alla invånare är kristna.

Den största naturtillgången på ön är fågelspillning, som tidigare täckte 80% av ön. I fågelspillning finns det fosfat, som utvinns och används till framställning av gödningsmedel.

Monaco

Storlek: 2 km2

Monaco ligger vid Medelhavet, i Frankrike och har även en nära gräns till Italien. Det bor cirka 39 000 invånare i landet och det officiella språket är franska. De viktigaste inkomstkällorna för landet är finans, handel och turism och landet är känt för sin många kasinon och sin jetsetlivsstil.

Majoriteten av invånarna jobbar utanför landet och åker varje dag in och ut ifrån Frankrike och Italien. En del av befolkningen som jobbar i landet sysslar till stor del av tillverkning av läkemedel, kosmetika och plastvaror.

Vatikanstaten

Storlek: 0,44 km2

Världens minsta stat ligger omsluten av Italiens huvudstad Rom. Statschefen i landet är påven Franciskus.

Det bor ungefär 800 personer i landet och det officiella språket är både italienska och latin. Drygt hälften av invånarna är katolska präster och nunnor.

Vatikanstaten är den katolska kyrkans centrum och landet är i sig kulturellt ovärderligt. Turismen är en stor inkomstkälla och Michelangelos kända takmålning i Sixtinska kapellet lockar en ström med besökare. Andra sevärdheter i landet är Peterskyrkan, vatikanmuseerna och Piazza San Pietro.

Under ett år besöker ungefär 5 miljonermänniskor Vatikanstaten och under sommaren kan det vara upp till 20 000 besökare per dag. Om du vill uppleva en väldigt unik upplevelse kan du närvara på påvens predikan som äger rum varje onsdag.

Dela gärna: