Sveriges 10 största städer

Filip Helander

Uppdaterat:

Geografi

De flesta i Sverige vet att vår huvudstad Stockholm även är landets största stad, men inte alla känner till att vi har 10 städer med mer än 100 000 innevånare. Med begreppet stad menas egentligen tätorter, som definieras av SCB (statistikmyndigheten) som ”ett område med sammanhängande bebyggelse och minst 200 folkbokförda invånare”. Som med alla städer är dessa i ständig förändring tack vare inflyttning och utflyttning. De 10 största städerna har däremot behållit sina topplaceringar på listan en längre tid, och här presenterar vi lite intressanta fakta om respektive stad.

10. Jönköping

Befolkningsmängd: 100 579

På tionde plats hittar vi småländska Jönköping som ligger längsmed Vättern. Kung Magnus ”Ladulås” Birgersson etablerade staden 1284. Namnet är bildat av Jun, det ursprungliga namnet på Junebäcken (den aldrig sinande) och köping som betyder handelsplats., det vill säga ”handelsplatsen vid Junebäcken”.

Bröderna Carl och Johan Lundström satte staden på världskartan när de under 1850-talet utvecklade säkerhetständstickan och grundade Jönköpings tändsticksfabrik. Ett besök till tändsticksmuseet är ett måste, och andra populära aktiviteter är Roselunds rosarium, stadsparken eller någon av Jönköpings vackra kyrkor.

9. Helsingborg

Befolkningsmängd: 113 828

Helsingborg är Skånes näst största stad och ligger endast 3 750 meter från Helsingör i Danmark. Med en officiell utmärkelse som stad den 21 maj 1085 är Helsingborg en av Nordens äldsta städer. Namnet kommer från det latinska ordet för hals som syftar på Öresunds smalaste del och burg som betyder befästning eller höjd.

Staden är känd för Kärnan, den enda kvarstående byggnaden av medeltida Helsingborgs slott som byggdes på 1310-talet. Andra välbesökta sevärdheter är Tropikariet och trädgårdarna på Sofiero och Fredriksal.

Sveriges största städer
Sveriges 10 största städer 2022

8. Linköping

Befolkningsmängd: 115 682

Linköping, Sveriges åttonde största stad, ligger mitt på den bördiga Östgötaslätten, strax söder om Stångåns utlopp i Roxen. Under 1100-talet blev Linköping den kyrkliga centralorten för Östergötland, Småland och Gotland, och ortnamnet kommer från Liunga och kaupinga som betyder ”ljung” och ”handelsplats”.

Linköping är känt som Sveriges flyghuvudstad med landets enda flygplanstillverkning. Bland stadens mest kända landmärken finns Linköpings domkyrka, och andra populära utflykter är Trädgårdsföreningen och Göta kanal som erbjuder båt, vandring eller cykelturer.

7. Örebro

Befolkningsmängd: 126 604

Örebro är beläget vid Hjälmarens västra strand, på och omkring en rullstensås i Närke. Med tiden byggdes en bro över vadstället, och platsen fick namnet Örebron. Någon gång på 1200-talet tros Örebro ha fått stadsprivilegier.

Vår populära jul- och påskmust har sitt ursprung i Örebro där familjen Roberts 1910 startade ett bryggeri. Det hemliga extraktet till musten tillverkas fortfarande här i den lilla fabriken på Aspholmen. Besökare till staden har många aktiviteter att välja bland, och de mer populära är Wadköping friluftsmuseeum, Örebro slott och vandringar i Kilsbergen.

6. Västerås

Befolkningsmängd: 128 660

På sjätte plats har vi Västerås, en stad vid Mälarens norra strand i Västmanland. Etablerad under mitten av 1200-talet är Västerås en av Sveriges äldsta städer. Stadens var först känd som Westra Aros, där Västra avsåg väderstreck och Aros betydde åmynning. I början av 1600-talet fick staden sitt nuvarande namn.

Västerås, även kallas gurkstaden på grund av sina gurkodlingar, har sett etableringen av Asea och Svenska Metallverken, två av Europas största företag inom elektrifiering och kraftöverföring. Trots denna industrialisering är det alltid nära till naturen med många olika vandringsleder att välja på. Populärt för familjen är också Kokpunkten – Sveriges första action bad.

5. Upplands Väsby och Sollentuna

Befolkningsmängd: 149 701

Upplands Väsby och Sollentuna är en stad i Stockholms län som tillkom 2016 och består av delar av de tre kommunerna Stockholm, Upplands Väsby och Ekeby. I detta område finns spår av bebyggelse redan från förkristen tid och flertalet fynd visar på en omfattande handeln med främmande länder.

Tätorten erbjuder ett brett urval av aktiviteter som vandringsleder, sport och kultur. Här ligger också Väsjöbacken, en av Stockholms mest populära skidbackar.

4. Uppsala

Befolkningsmängd: 166 698

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och ligger på Uppsalaslätten i Uppland, nära Mälaren. Redan 1164 blev Uppsala et kyrkligt centrum i Sverige. Uppsala Universitet, grundat 1477, är det äldsta Nordiska sätet för högre utbildning. Stadens tidigaste namn var Östra Aros, där Aros betyder åmynning och syftar på Fyrisåns utlopp i Mälaren. När ärkebiskopssätet ungefär 1273 flyttades till Östra Aros fick staden namnet Uppsala

Idag är Uppsala världskänd bland annat för arvet efter Carl von Linné, sina universitet och sin magnifika domkyrka. Andra större besöksmål är Fyrishov, Uppsala konsert och Kongress och Botaniska trädgården.

3. Malmö

Befolkningsmängd: 325 069

Sveriges tredje största stad är skånska Malmö som tillsammans med Köpenhamn bildar Öresundsregionen. I äldre medeltida källor stavas namnet Malmöghe, vilket kommer från en sammansättning av malm som i ”sand/grus” och högar. Ursprungligen en liten kyrkby anlades här under 1200-talet en stad som övertog byns namn.

Malmö är känd för en rad stora stjärnor som Zlatan Ibrahimovic och Anita Ekberg. Staden hyser även Sveriges högsta byggnad, Turning Torso, som med sina 190 meter blivit ett riktigt landmärke för Malmö.

2. Göteborg

Befolkningsmängd: 607 882

Göteborg ligger på västkusten vid Göta älvs mynning och anlades 1621 på initiativ av kung Gustav II Adolf. Själva namnet kommer ursprungligen av att Göteborg var en befäst stad vid Göta älv. Holländarna kom att kalla staden för Nya Amsterdam och en ökad inflyttning av britter på 1800-talet gav Göteborg smeknamnet ”Lilla London”, vilket staden kallas än idag.

Göteborgs hamn är Nordens största och flera av Skandinaviens större industrikoncerner har sitt ursprung och sina huvudkontor i Göteborg. Staden har ett brett urval av sevärdheter och aktiviteter som gamla stadsdelen Haga, Göteborg konstmuseum, Ostindiefararen Götheborg, Universeum och dagsturer i Göteborgs skärgård.

1. Stockholm

Befolkningsmängd: 1 617 407

På första plats kommer Sveriges huvudstad Stockholm, som ligger vid Mälarens utlopp i Östersjön, på gränsen mellan Södermanland och Uppland. Staden etableras 1187 efter att dåvarande huvudorten Sigtuna härjats av balter och fick sina stadsprivilegier 1436. Det finns många teorier bakom stadens namn. Ett är de trästockar som förankrade i sjöbotten som försvar. En annan tolkning är att namnet skulle avse fasta fiskeanläggningar i form av fiskestockar. Efterledet ”holm” kan avse den ö som idag kallas Stadsholmen.

Som Sveriges största stad finns här det bästa utbudet av aktiviteter, och några populära exempel är Vasa Museet, Kungliga slottet, Skansen och Gamla stan.