Allt du behöver veta om olympiska spelen (OS)

Filip Helander

Uppdaterat:

Sport

Olympiska spelen, OS, är en internationell idrottstävling med arrangemang vart fjärde år. Den franske baronen Pierre de Coubertin grundade spelen år 1894. Hans ansåg att idrott kunde göra världen till en bättre plats. Aten arrangerade de första sommarspelen år 1896. Totalt tre stycken olympiska spel ställdes in med anledning av världskrig, vid ett tillfälle under första världskriget och vid ett par tillfällen vid andra världskriget. Stockholm arrangerade spelen år 1912. Det är enda gången det har ägt rum här i Sverige. Paralympiska spelen är olympiska spelen för deltagare med funktionshinder. Rom var den första staden att arrangera de Paralympiska spelen år 1960.

De olympiska traditionerna

Den olympiska hymnen och eden är de två traditioner som följt med de olympiska spelen sen starten. Till en början hade varje OS en egen hymn som spelades men 1954 bestämde olympiska kommittén att de skulle utse en hymn som kunde spelas på alla spelen. Kommittén arrangerade en tävling som polacken Michal Spivak vann. Men redan 1958 valde kommittén en ny hymn nämligen den som Spiridon Samaras spelade på ett olympiskt spel 1896. Även den olympiska eden har hängt med sedan starten. Här lovar deltagarna att följa de regler som finns, att inte fuska och att agera sportsligt under spelen.

En annan tradition som är viktig för spelen är den olympiska flaggan. Den består av fem ringar som symboliserar de fem världsdelarna som finns i världen. Färgerna i flaggan är noga utvalda eftersom de finns med i alla olympiska länders flaggor. Färgerna är svart, röd, gul, blå och grön. Det var Pierre de Coubertin som tog fram flaggan och presenterade den 1914. Arrangörerna hissar flaggan under invigningen samtidigt som de tänder elden som en symbol till att spelen har startat. När spelen är över och avslutningsceremonin är igång släcker arrangörerna elden och halar ned flaggan som en symbol att spelen är över.

Allt du behöver veta om (OS)
Allt du behöver veta om olympiska spelen med intervju.se

Hur väljer Olympiska kommittén sporterna och värdländerna?

Sporterna har genom åren varierat en del, men det finns en kärna av 32 olika idrotter som sedan kan delas upp i olika discipliner och grenar. I vinterspelen ingår färre idrotter än i sommarspelen. År 2022 ingick 7 sporter i vinterspelen medan sommarspelen hade 28 olika sporter. För att en ny sport eller gren ska få vara med i OS måste den Internationella Olympiska Kommittén godkänna den. Godkännandet måste komma minst tre år innan spelen ska börja. Spelens värdland kan komma med förslag på nya sporter som bör tas med i programmet för spelen som ska arrangeras i deras land.

Den Internationella Olympiska Kommittén bjuder in de Nationella Olympiska Kommittéerna till att visa sitt intresse i att arrangera ett OS. De städer som är intresserade av ett arrangemang får lämna in en officiell ansökan och därefter börjar kandidatprocessen. Processen startar cirka åtta år innan arrangemanget äger rum och den pågår i cirka ett år. Att arrangera ett OS är kostsamt och det kräver en hel del förberedelser vilket är anledningarna till att processen till att hitta ett värdland startar så tidigt. Över 40 olika städer har genom åren arrangerat OS varav några arrangerat spelen mer än en gång. Bland annat Paris, London och Berlin.

Betting på os?

En vanlig frågeställning många har är om det går att hitta svenska bettingsidor där du kan betta på olympiska spelen (os).speltipsar.se rekommenderas det flertalet sidor med ett stort utbud av just detta!