Allsvenskan – historia och idag

Filip Helander

Uppdaterat:

Sport

Den högsta divisionen i fotboll i Sverige kallas för Allsvenskan och grundades redan 1924. Från början kallades allsvenskan för Den stora svenska serien men bytte sedan namn. Innan allsvenskan grundades spelades det svenska mästerskapen i fotboll med hjälp av en utslagsserie för att kora vinnaren men bytte sedan upplägg till det som fortfarande spelas idag. Allsvenskans officiella hemsida finns på allsvenskan.se där du bland annat hittar matchtider och statistik. Du kan följa allsvenskan på TV eller streama online via Cmore eller discovery+.

Allsvenskan
Allsvenskan sedan 1924 med Intervju.se

Historia och upplägg

Från början spelades allsvenskan från höst till vår, men konceptet ändrades 1959 och nu spelas den istället från vår till höst. Tidigare har antalet lag som spelar i allsvenskan varierat. Under tidigt 90-tal spelade 10 lag och efter 1993 spelade 14 lag. Från och med 2008 ändrades antalet igen till 16 lag och samma indelning gäller även idag. Anledningen till att de utökade serien ytterligare en gång var för att försöka bli mer konkurrenskraftiga i Europa där många ligor spelar betydligt fler matcher per säsong.

Lagen får spela 30 matcher från våren till hösten, under 2021 spelas allsvenskan från april till december. Alla lag möter varandra i en hemma- och bortamatch.

Under perioden 1982–1990 spelades även ett slutspel efter grundserien för att avgöra vem som vann mästerskapet. Detta upplägg slopades efter säsongen 1990 och det nuvarande upplägget tog vid i stället.

Vid varje match tävlar man om poäng. En seger innebär tre poäng, en oavgjord match ger ett poäng var till båda lagen och en förlust ger inga poäng. Efter matcherna räknas resultaten och det lag med flest poäng vinner. Utöver poäng kan även målskillnader och flest gjorda mål räknas.

De fyra lagen som placerat först i allsvenskan får medaljer efter varje säsong. Det delas in i guld till vinnarna, stora silver till tvåorna, lilla silver till treorna och brons till fyrorna.

Att kvala till allsvenskan

Fotbollsserien i Sverige är uppbyggt i olika divisioner. Svenska fotbollsförbundet styr alla divisioner från allsvenskan, som är den högsta, ända ned till division 8. Det är oftast samma lag som spelar i allsvenskan men det finns chans för nya lag att kvala in varje år.

De flesta lag som spelar i allsvenskan har gjort det i många år. Lagen är automatiskt kvalade till nästa säsong så länge de inte hamnar på någon av de tre sista placeringarna. De två lag som hamnar i botten för säsongen åker ut ur allsvenskan och hamnar i stället i divisionen under, Superettan. Det lag som hamnar på tredje sista plats riskerar att åka ut ur allsvenskan men får en chans att kvala in igen genom att möta det lag som ligger på tredje plats i Superettan. De två lag som leder Superettan får i sin tur gå upp en division och spela i allsvenskan under kommande säsong.

Allsvenska mästare

De som vinner allsvenskan blir krönta svenska mästare i fotboll. Genom åren har många olika lag tävlat om titeln men det finns tre lag som är, och alltid varit, överlägsna i poängtabellen. IFK Norrköping har genom åren tagit hem hela 13 guld och totalt 113 poäng. Även IFK Göteborg har kammat hem 13 guld men ligger snäppet ovanför med totalt 146 poäng. Det lag som har fått flest vinster och poäng genom allsvenskans historia är Malmö FF, med sina 24 guld och hela 193 poäng.

Allsvenskan 2021

Även i år leder Malmö FF allsvenskan, tätt följda av Djurgården och AIK. Säsongen startade den 10 april och spelas enda fram till den 14 december då vinnaren koras. De lag som ligger i botten och riskerar att hamna i superettan nästa säsong är Örebro SK och Östersunds FK.

Information om allsvenskan

När vi pratar om en demokratisk fotbollsvärld är det oundvikligt att inte nämna Allsvenskan.

Den högsta serien inom fotboll i Sverige är Allsvenskan och i övriga sporter är den vanligtvis den näst högsta serien. Allsvenskan grundades den 13 januari 1924 under ett möte som svenska fotbollsförbundet hade. Premiäromgången spelades den 3 augusti samma år och efter det var Allsvenskan igång.

När Allsvenskan hade premiär spelade 12 lag i serien, från och med 2008 är det 16 lag som spelar. Allsvenskan spelas med både borta och hemmamatcher och där den som leder efter 30 matcher står som vinnare.

Evert Blomgren var den som först lyckades göra ett mål i Allsvenskan, han spelade för IK Sleipner och målet kom i 16:e minuten. Ibland kallas dock Rikard Larsson för Allsvenskans första målskytt eftersom matchen startade en halvtimme för tidigt. Larsson gjorde mål i 11:e minuten borta mot Örgryte IS.

Av skäl som inte behöver förklaras närmare blev det en nedgång för Allsvenskan under krigsåren 1939-1945. Trots världsläget så rullade Allsvenskan på men ibland var det reservbetonade lag som dök upp på matcherna. När Tyskland attackerade Norge och Danmark 1940 omkullkastades det allsvenska programmet. Men seriekommittén gjorde sitt yttersta och serien kunde trots allt slutföras under våren.

Fotboll och demokrati

Från hela Europa har nio supporterföreningar fått anslag från Europeiska kommissionen för att driva ett projekt som rör fotbollsvärlden. Hur fotbollsklubbar och förbund styrs har supportergrupper och föreningar visat ett allt större intresse för och projektet är ett resultat av detta.

De beslutsprocesser som rör supportar vill de kunna vara med och påverka. För SFSU som är en av de nio supporterföreningar som har fått anslag från europeiska kommittén, är detta en del av värdegrunden. Enligt många undersökningar finns det ett stort värde i ett långsiktigt styrelsesätt inom idrotten. Värdet av supporterinflytande och delaktighet väger tungt här.