Detta är Sveriges 10 bästa mäklare

Filip Helander

Uppdaterat:

EkonomiIntervjuer

Sverige har gott om skickliga mäklare, men vem är egentligen bäst? Under 2021 var kampen hård om att sälja flest bostäder och även få goda rekommendationer. Här kommer Intervju.se lista Sveriges 10 bästa mäklare.

Topplistan baserar sig på rekommendationer från plattformen Reco, samt på statistik från Booli och Hittamäklare. De viktigaste kriterierna är följande:

  • Betyg från kunder
  • Antal sålda bostäder
  • Hur mycket bostäderna sålts för

Ett problem med att ranka mäklare är att vissa mäklarbyråer varit duktiga på att välja bort missnöjda kunder och bara lyfta fram bra omdömen. Det som är bra med Reco är att det är en autentisk plattform, utan några anonyma tyckare. Deras data baseras bara på rekommendationer från verifierade säljare och köpare. Mäklaren bedöms också utifrån alla bostadsaffärer och antalet kunder som blivit tillfrågade är redovisat. Därför blir det tydligt om en mäklare har hög andel tillfrågade kunder som i slutändan lämnar ett positivt omdöme, vilket också premieras för rankingen.

1. Daniel Adelsson

Daniel Adelsson arbetar hos mäklarbyrån Bjurfors och har imponerat stort under 2021. Sedan 2010 har han främst sålt villor och lägenheter i Mölndal. För 2021 talar statistiken sitt tydliga språk. Han toppar listan över alla mäklare i antalet rekommendationer. Vad som tyder på att Daniel är en skicklig mäklare är att i de flesta fall blir både säljare och köpare mycket nöjda och ger honom höga betyg. En sak att tillägga är att han också varit Bjurfors bästa mäklare nio år i följd. Senaste året slog han sitt eget provisionsrekord med hela 30 %.

Sveriges 10 bästa mäklare
Vi rankar mäklare enligt betyg!

2. Benjamin Akyol

Benjamin Akyol jobbar åt Länsförsäkringar fastighetsförmedling. Under 2021 fick han näst flest rekommendationer och var även i toppen sett till antal försäljningar. En sak som imponerar är att Benjamin är registrerad mäklare sedan 2020 och därmed saknar många av konkurrenternas långa erfarenhet och breda kontaktnät. Ändå verkar han redan vara en av Sveriges bästa mäklare och det tyder på att potentialen är enorm. Majoriteten av hans försäljningar handlar om lägenheter och radhus i Göteborgs kommun. Hos Hittamäklare.se har Benjamin Akyol 5/5 i betyg för kundnöjdhet.

3. Robin Gelinder

Gelinder arbetar för mäklarbyrån Widerlöv och har varit mäklare sedan 2011. Han är topp 3 i antal rekommendationer för helåret 2021 och är även högt upp för antal försäljningar. Själv säger Robin att han ser sitt yrke som en sport och brinner för att slå nya försäljningsrekord och överträffa sina kunders förväntningar. Kanske är det därför han mycket ofta får toppbetyg av säljare. I Uppsala län är hans utmärkelser flest rekommendationer, flest försäljningar och högst försäljningsvärde. Många pekar på Robins oerhörda engagemang och driv.

4. Emma Borgström

Emma Borgström är verksam hos SkandiaMäklarna och har haft ett mycket bra år under 2021. Hon har fått många rekommendationer och är topp 5 i antal försäljningar. Vad som gör henne till en av Sveriges bästa mäklare är det stora genuina intresset för varje enskild affär. Hon är lyhörd och har en positiv attityd, samt har väldigt stor kännedom om de områden i Östergötlands län där hon säljer lägenheter och villor. I länet vann hon samtliga viktiga kategorier för mäklare och toppade i rekommendationer, försäljningar och försäljningsvärde. Bland kundbetygen märks det att många är nöjda med Emma och berömmer engagemanget och den höga sociala kompetensen.

5. Johan Dahlgren

Johan Dahlgren jobbar på mäklarbyrån Våningen & Villan och har varit mäklare sedan 2014. Under 2021 hade han ett starkt år med många rekommendationer och ett stort antal försäljningar. Dahlgren är aktiv i Skåne Län där han toppar i alla viktiga mäklarkategorier för helåret. Vad som gör honom till en av Sveriges bästa mäklare är hans höga energinivå och att han är väldigt passionerad och tävlingsinriktad. Han har tidigare vunnit pris som årets mäklare och har även vunnit årets nykomling under sitt första år som fastighetsmäklare. Bland kundbetygen är det tydligt att många tidigare kunder uppskattar att Johan Dahlgren alltid är väldigt påläst och kunnig.

6. Ronny Mleczkovicz

Ronni Mleczkovicz arbetar för UNIK Fastighetsförmedling sida vid sida med Adam Farhoumand (som förövrigt anses vara Stockholms bästa mäklarfirma). Han är något av en nykomling och har bara varit registrerad mäklare sedan 2020. Trots det placerade han sig för helåret 2021 i topp 5 för antal rekommendationer och även bra för antal försäljningar. Tydlighet, öppenhet och hårt jobb är hans ledord som mäklare. För helåret 2021 fick han utmärkelsen flest rekommendationer i Stockholms län. Kundbetygen är höga och många prisar hans trovärdighet och hårda arbete. De flesta verkar mycket nöjda med hela processen, vilket tyder på en skicklig mäklare.

7. Jony Eliyo

Jony Eliyo är mäklare hos Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Vad som gör att han hamnar i topp 10 för Sveriges bästa mäklare är helheten. Han placerar sig bra enligt kriterierna sålda bostäder, antal rekommendationer och högt försäljningspris. För helåret 2021 vann han utmärkelserna flest försäljningar i Stockholms län och flest rekommendationer i Järfälla. Jony insåg tidigt att han ville bli mäklare och strävar alltid efter att överträffa kundens förväntningar. Han försöker skräddarsy varje enskild affär och är väldigt involverad som mäklare. Många kunder nämner att han är skicklig, kunnig och trevlig.

8. Richard Lagerling

Richard Lagerling är en erfaren mäklare som varit verksam inom yrket sedan 1994. Hans mäklarbyrå är Lagerlings Fastighetsmäkleri. Ett bra argument för att placera honom i topp 10 är hans svårslagna rekord i försäljningspris för 2021. Totalt har han sålt fastigheter för 1 849 010 000 kr, vilket mer än dubblar många andra toppmäklare. Vad som driver upp hans siffror är dock att han är specialiserad på stora lägenheter och våningar på Östermalm, där bostadspriserna är mycket höga. Däremot är det ett tydligt tecken på hur professionell och skicklig Richard Lagerling är att kunder väljer honom för sådana storaffärer. Bland utmärkelserna märks flest rekommendationer på Östermalm, flest försäljningar på Östermalm och högst försäljningsvärde i hela landet.

9. Joakim Andersson

Joakim Andersson arbetar som mäklare åt Skandiamäklarna och är främst verksam för området Vasastan. Där har han varit en av de mest rekommenderade sedan han började som fastighetsmäklare 2012. Under helåret 2021 har han imponerat och vann flest rekommendationer i Stockholm, flest försäljningar i Vasastan och högst försäljningsvärde i Vasastan. Hans fokus ligger mest på bostäder med 3 rok eller större. Joakim Andersson har som mål att maximera varje enskild affär, snarare än att göra ett stort antal affärer.

10. Håkan Jansson

Håkan Jansson är mäklare hos HusmanHagberg. Han har varit verksam inom yrket sedan 2003 och byggt upp mycket erfarenhet. Vad som ger honom en plats på topp10 är ett högt försäljningsvärde och ett stort antal affärer. Han är den mäklare som säljer flest villor i Västerled/Bromma. Hans framgångsrecept är att vara mycket engagerad och att sätta höga mål.