Ränta på ränta effekten

Filip Helander

Uppdaterat:

Ekonomi

Ränta-på-ränta effekten, vad betyder det egentligen? När du får ränta på räntan innebär det att dina sparpengar växer snabbare. Detta för att du både får ränta på pengar som du har sparat och på tidigare intjänad ränta. Det innebär att du året efter får ränta som är baserad på totalsumman av både ditt startkapital och räntepengarna.

Hur du räknar ut ränta på ränta

Att ha koll på hur ränta-på-ränta effekten kommer att påverka dina pengar är en bra sak att börja med när du kör igång med investering och sparande. Om du tänker tanken att börja med att sätta 2000 kronor på ett sparkonto med 4 % ränta. Då får du det första året 4 % i ränta på 2000 kronor = 2000 kronor + 80 kronor ränta = 2080 kronor

För att räkna ut hur det fungerar finns det ränta på ränta kalkylator på olika sajter. Genom att välja att spara dina pengar på ett sparkonto med ränta, får du förhoppningsvis en så kallad avkastning på ditt sparande i slutet av året. Året därefter får du återigen avkastning på ditt sparkonto och den här gången får du både från föregående året plus året som varit. ‍

Ränta på ränta effekten
Intervju.se – lär dig mer om ränta-på-ränta effekten!

Ränta på ränta effekten – Tjäna pengar utan arbetsinsats

Eftersom ränta på ränta effekten är kraftfull kan du, om du investerar smart, tjäna mycket pengar helt utan arbetsinsats. Ett vanligt lönekonto ger dig ingen ränta och sparar du dina pengar på ett sådant konto kommer de inte att kunna växa. Förutsatt att du inte rör dina pengar på lönekontot kommer summan att stå stilla, men aldrig växa.

Ränta på ränta effekten – låt dina pengar tjäna nya pengar

För varje år som du sparar pengar på ett sparkonto, kommer dina investerade pengar att tjäna nya pengar åt dig i form av den räntan du har. Och för varje år som går ökar din totala summa sparade pengar på sparkontot och blir ränta-på-ränta effekten. För att du ska uppnå en märkbar effekt behöver dina pengar få jobba ifred.

Upplev den riktiga ränta på ränta effekten

Många gör misstaget att ta ut delar av sitt sparkonto när det börjar bli en hyfsad summa pengar. Det innebär att många inte hinner uppleva effekten som ränta-på-ränta har. Oavsett sparform är det som skiljer dem åt räntan. Som att du får en bättre effekt av att spara på ett konto med lite högre ränta kan du få bättre årsavkastning om du sparar i fonder.

Spara i fonder och aktier med ränta på ränta effekten

Genom att spara i fonder och aktier kan du få lite bättre årsavkastning. Det är viktigt att veta att det sparandet aldrig garanterar avkastning då börsen kan gå upp och ner. Har du en större summa pengar du vill investera på börsen, kan månadssparande vara en bra idé. Då väljer du att sätta in pengar beroende på om börsen går bättre eller sämre.

Tjäna en förmögenhet med ränta på ränta effekten

När du tänker spara pengar på lång sikt, exempelvis till barn eller din pension, bör du spara i fonder eller aktier som har en högre risk. På så sätt kan ditt sparande bli till en förmögenhet med ränta-på-ränta effekten. Planerar du att spara i något år, kan du placera i fonder med lägre risk. Effekten blir kanske inte lika stor, men pengarna fortsätter växa.

Tänk långsiktigt – Utnyttja hela ränta på ränta effekten

För att utnyttja hela effekten med ränta-på-ränta, tänk på att spara långsiktigt. Ha en sparplan på minst fem år för att kunna tjäna mer pengar med ränta på ränta. Desto längre pengarna får vara ifred, ju mer växer ditt sparande. Även om du börjat med en engångsinsättning har ditt sparande möjlighet att växa ännu mer om du gör en mindre överföring varje månad.

Månadssparande eller engångsinsättning

Att räkna ut ränta-på-ränta effekten fungerar på samma sätt oavsett om du vill göra en engångsinsättning eller ha ett månadssparande. Skillnaden på att göra en engångsinsättning är att du får ränta på ditt insatta ursprungsbelopp plus avkastningen från föregående år. Väljer du att månadsspara växer istället ditt sparande med tiden, vilket också gör att avkastningen och räntan i slutänden blir mer.

Investera dina pengar med ränta på ränta effekten

Pengar kan snabbt tappa värde och det är viktigt att du inte låter dina besparingar ligga gömda under madrassen. Där hemma kan du inte få någon avkastning och dina pengar kommer med tiden bli mindre värda än när du började spara. Du kan med fördel investera dessa pengar i fonder, aktier eller sparkonto. Och på så vis använda dig av ränta-på-ränta effekten.

  • Ju högre ränta på ditt sparande desto snabbare växer dina pengar
  • Starta tidigt och spara länge – effekten behöver tid för att fungera

Kom igång med sparandet redan nu – Ränta på ränta effekten

Många av oss människor har en tendens att skjuta upp saker. När det gäller att börja spara finns det bara fördelar med att komma igång snabbt och helst i unga år. Börjar du att spara i ung ålder behöver du spara mindre än de som börjar senare i livet. Sen finns de olika sätt att spara på beroende på om det är långsiktigt eller kortsiktigt.

Köpa aktier

När du köper aktier köper du en del i ett bolag. Om det går bra för bolaget kommer dina aktier att öka i värde. Går det däremot dåligt för bolaget kommer dina aktier att sjunka i värde. Det är lite mer riskfyllt att spara i aktier jämfört med fonder, men om du är duktig på aktier kan du tjäna stora pengar på ett sådant sparande.

  • Försök skapa stabilt hög avkastning
  • Öka på genom att börja med månadssparande

Varför välja att spara i fonder – Ränta på ränta effekten

Att spara i fonder är ett liknande sätt som aktier. Det är också säkrare, fonder är en samling av aktier och det är flera ägare. Du sprider riskerna genom att äga flera olika aktier, skulle det gå dåligt för en aktie har du flera andra som det går bra för. Att välja att spara i fonder är att avkastningen är högre än ett vanligt sparkonto.

Sparande i fonder och aktier är båda bra sätt, men det säkraste alternativet du kan välja är sparkonto. Det finns inga risker med ett sparkonto, med ränta-på-ränta kan du börja bygga upp ditt startkapital. Nackdelen med ett sparkonto är att räntan oftast är väldigt låg och därför tjänar du inte lika mycket på ditt sparande.

Regelbundet sparande

Det finns egentligen inga genvägar till en bra avkastning. Det bästa sättet är helt enkel att börja spara regelbundet och långsiktigt. När du gör regelbundna insättningar vet du säkert att ditt sparande faktiskt blir av. Börja spara tidigt, även små skillnader i avkastning är viktiga och gör i slutänden en stor skillnad för ditt sparande.

Ränta på ränta effekten sägs vara världens åttonde underverk – det ska ha varit något Einstein har sagt. Och den som förstår det förtjänar det, den som inte gör det betalar det. Dock är det ingen som vet säkert att han verkligen ska ha sagt det. Att få pengarna att förvandlas till en förmögenhet beror på hur du väljer att investera och avkastningen på investeringen.

Få dina pengar att växa

För att få dina pengar att växa måste du tänka att dina pengar ska jobba för dig. Du behöver vara tålmodig för att få det hela att fungera bra och du ska kunna agera beslutsamt och veta värdet av saker. Sätt upp ett mål – hur mycket du ska spara per månad och när vill du nå ditt slutresultat.

Hur aktiv vill du vara i ditt sparande, vilka risker är du beredd att ta? När du känner att du har koll på hur mycket du vill spara och har ett alternativ på sparande som matchar dina mål. Ränta på ränta är ett smart sätt att öka dina besparingar utan ansträngning. Vilket sätt du väljer att använda effekten är upp till dina behov och intressen.

Ett växande sparkapital med ränta på ränta effekten

Skulle nu Einstein ha kallat ränta på ränta för världens åttonde underverk, hade han nog helt rätt i det. Det är bland annat tack vare den här effekten som du kan skapa en pengamaskin och bli rik på aktier. Varje år räknas avkastningen på all den tidigare avkastning du fått. Och efter ett tag börjar ditt sparkapital nästan leva ett eget liv och växer exponentiellt.

Vanliga frågor

Kan ränta på ränta göra mig rik?

Hur investerar jag i ränta på ränta?

Hur räknar jag ut ränta på ränta?

Hur får jag bäst ränta på ränta-effekt?