Medicinalsvampar

Filip Helander

Uppdaterat:

Hälsa
Medicinalsvampar

När man talar om medicinalsvampar syftar man normalt på svampar som anses ha särskilt bra inverkan på hälsan. Hälsosvampar har blivit trendigt på senare år men det rör sig om svampar som använts för deras smak och medicinska egenskaper sedan lång tid tillbaka. Särskilt i stora delar av Asien där svamp spelar en central roll både i medicinska och kulinariska traditioner.

Svampen – en organism med unga egenskaper

Den säkraste uppskattningen säger att svamp har existerat på jorden i mer än 438 miljoner år. Vissa teorier säger att de funnits mellan 900-1200 miljoner år. Alldeles oavsett är svampar en av jordens längst existerande och mest fascinerande livsformer.

Medicinalsvampar

En av de vanligaste frågorna om svampar är om de är växter eller djur. Precis som djur är de heterotrofa vilket betyder att de äter organiska ämnen – till skillnad från växterna som får sin energi från solen. Samtidigt absorberar svampar sin föda precis som växter. Svampar är med andra ord varken växter eller djur utan tillhör en helt egen klass vilket också gett dem deras unika egenskaper.

Svamparnas effekter för hälsan har varit kända länge

Det finns rön som tyder på att svampar har använts av människan för olika syften sedan urminnes tider. När vi levde som jägare och samlare för tusentals år sedan utgjorde svampar en regelbunden del av kosten i stora delar av världen.

Människan blev bofast för mellan 10 000-20 000 år sedan vilket sammanföll med att vi lärde oss att odla och förädla grödor. Att börja odla svamp skulle ta längre tid än så. De första vittnesmålen om odling av svamp kommer från 600-talets Kina och berör förädling av svampen ”Wood Ear”.

Idag odlas olika svampar i stora volymer i länder runtom hela världen. Japan och Kina är de största producenterna men odling sker i stor skala också i bland andra USA och Kanada.

Medicinalsvampars effekter börjar uppmärksammas av vetenskapen

Varje svamp har unika egenskaper men det finns en del saker som går att säga om medicinalsvampar i allmänhet. Hälsosvampar är i regel fulla av antioxidanter och mineraler. De är fiberrika och har lågt kaloriinnehåll. Effekterna på hälsan är många och i vissa fall potentiellt revolutionerande. Hälsosvampar kan inom kort komma att spela en stor roll för behandlingar av så olika sjukdomar som cancer, alzheimer, hjärt- och kärlsjukdomar och mycket annat.

Medicinalsvampars effekter

I många fall har medicinalsvampars exakta effekter på människor ännu inte fastställts med moderna vetenskapliga metoder. Med några få undantag är det först på senare år som universitet och forskare runtom i världen börjat uppmärksamma hälsosvamparna på allvar. Det finns dock goda skäl att ha förhoppningar utan att helt behöva förlita sig till historiska erfarenheter och vittnesmål. En av de första moderna studierna av en svamp som nu betraktas som en hälsosvamp genomfördes i Sovjetunionen i början av 1950-talet. Sedan dess har mängder av tester genomförts, tyvärr i form av djurförsök i de flesta fall. Kliniska tester på människor ligger dock i startgroparna på mängder av institut och universitet. Nedan går vi igenom fyra av de populäraste hälsosvamparna och vad forskningen säger. Svamparna är:

 • Shiitake (lentinula edodes)
 • Chaga (Inonotus obliquus)
 • Maitake (Grifola frondosa)
 • Lion’s Mane (hericium erinaceus)

Shiitake – en umamismakande godbit som är bra för hjärtat

Shiitake är inte bara hälsosam, många skulle nog säga att det är den mest välsmakande hälsosvampen av alla. En svamp med mör konsistens och fyllig smak som har potential att hämma cancer, hjälpa immunförsvaret och förbättra hjärthälsan. Faktum är att ett extrakt från Shiitake redan nu används för konventionella cancerbehandlingar i sjukvården i Kina och Japan.

Populär i matlagning

Shiitake växer vilt i delar av Kina, Taiwan, Japan och Indonesien.
De växer naturligt på multnande stockar och trivs i regn och stormigt väder. De är beiga till mörkbruna i färgen och svampens hatt kan bli mellan 5-10 cm i diameter.

Den kryddstarka svampen, som också kallas för Ekmussling, uppskattas för sin smak och har spelat en central roll inom japansk kokkonst under lång tid. Dess popularitet har lett till att den idag, efter champinjonen, är den näst mest odlade svampen i världen. Det var i Kina som man först började utveckla tekniker för att odla Shiitake i stor skala. Det tog inte lång tid förrän odling skedde också i Japan. Idag odlas över 80% av världens Shiitake-svampar i Japan. Odling sker också i bland annat USA, Kanada och Kina.

Inom matlagning används Shiitake i friterade rätter, grytor soppor och mycket annat. De går att äta färska, torkade eller som ingrediens i olika kosttillskott. Om du vill använda svampen i matlagning finns det en grundläggande regel att förhålla sig till: ju färskare Shiitake desto mer umami-smak. När man lagar mat med Shiitake så används de dock ofta i torkad form. Dess låga kaloriinnehåll gör dessutom att det passar bra som köttersättning vid dieter.

Shiitakes medicinska egenskaper

Shiitake har spelat en roll i medicinska traditioner i Kina, östra Ryssland, Japan och Korea. Det var samtidigt som metoder började utvecklas för att odla Shiitake som doktorer i Japan och Kina började undersöka Shiitakens medicinska egenskaper. Det var för mer än 1400 år sedan, idag vet vi mer.

Kan sänka ditt kolesterol

Studier genomförda av bl.a. Tohoku University i Sendai, Japan och Chungbuk National University i Korea fann att råttor som fick Shiitake som en del av kosten utvecklade mindre fett i deras lever och uppvisade lägre kolesterolnivåer. 

Anti-inflammatorisk och cancerhämmande

Shiitakens effekter på cancer tycks hänga ihop med dess anti-inflammatoriska egenskaper. Många forskare har intresserat sig för Shiitake-svamparnas innehåll av polysackarider vilket är en längre kedja bestående av s.k. monosackarider – en form av kolhydrater. Framför allt är det polysackariden Lentinan med kraftiga anti-inflammatoriska egenskaper som undersökts. Studier från bland annat University Caxias do Sul i Brasilien, Ernst-Moritz-Arndt-University, Greifswald, Tyskland och South China University of Technology har visat starka korrelationer mellan lentinan och hämmande effekter på tumörer. I synnerhet har det visat sig hämma spridningen av cancerformen leukemi samt aktivera immunförsvaret vilket hjälper till att dämpa tillväxten av tumörer. Lentinan är det extrakt från Shiitake vi nämnde tidigare som används vid vård av cancerpatienter i Japan och Kina.

Shiitake näringsinnehåll i korthet

 • Bra källa till vitamin D, B5 och B6
 • Innehåller gott om mineraler (koppar, selenium, mangan och zinc)
 • Höga halter av ämnen som är bra för hjärtat

Chaga – en sibirisk boost för immunförsvaret och allmänhälsan

Chaga är en hälsosvamp med många talanger. Inom traditionell folkmedicin prisades svamparna för deras effekter på immunförsvaret och boost av allmänhälsan. Idag finns det vetenskapliga studier som visat att intag av chaga gynnar immunförsvaret, sänker blodsockret och kolesterolet samt hämmar kroniska inflammationer. Det finns också antydningar om starkt cancerhämmande effekter.

svampen Chaga

En svamp med många användningsområden

Även om mycket är okänt om chagans historia så vet vi att dess hemregioner finns i norra Ryssland. Än idag finner man dem i kallt klimat i norra Europa, Sibiren, Ryssland, Alaska och Norra Kanada. De första människorna som vi vet använde chaga på olika sätt var Khanty-folket som bodde i Sibirien runt 3400 f.kr. Khanty-folket var väl bekanta med svampens effekter. De använde chaga på många olika sätt. I dryck för att förbättra matsmältningen. I nedtecknade källor från tiden går också att läsa att chaga hjälpte dem att känna sig mättare och att de använde det för detox. Bland svampens mer udda användningsområden finns det som tvål. Genom att blanda malen chaga med fett och aska fick de en anti-inflammatorisk tvål.

Chagans medicinska egenskaper

Under 50-talet började forskare vid Moskvas medicinska institut den första av en serie moderna studier av chagans effekter. Resultaten av studierna blev så bra att chaga inom kort blev godkänt som läkemedel. Sedan dess har ytterligare studier genomförts.

Stärker immunförsvaret och slåss mot infektioner och virus

Svampens potential att boosta immunförsvaret och slåss mot inflammationer har styrkts av ett stort antal studier. Bland andra har Seoul National University och Sookmyung Women’s University, båda i Seoul, Korea och National Cancer Center i USA undersökt hur chaga inverkar på immunförsvaret. De fann att chaga innehåller en speciell form av proteiner som reglerar immunförsvaret, s.k. cytokiner. Cytokiner stimulerar tillväxten av vita blodceller som är livsviktiga i sin roll som försvar mot virus och bakterier.

Kan reglera ditt blodsocker

En jämn blodsockernivå är viktig för humöret och för att ha en jämn energinivå över dagen. Man har fått bra resultat när man undersökt chagans förmåga att reglera blodsockernivåerna. En studie utförd på råttor vid School of Medicine and Pharmaceutics vid Jiangnan University i Wuxi, Kina visade att råttor fick i genomsnitt mer än 30% lägre blodsocker när deras kost innefattade chaga. Ett resultat som fått forskarvärlden att rikta blickarna mot chaga som ett potentiellt läkemedel vid behandlingar av olika diabetes-sjukdomar.

Bra för hjärthälsan och cancerhämmande

Det finns studieresultat som tyder på att chaga är bra för hjärthälsan och har vissa cancerhämmande förmågor. I en japansk studie som utfördes 2016 kunde man konstatera att regelbundet intag av Chaga hämmade utvecklingen av cancertumörer i möss. Det hänger troligtvis samman med svampens höga nivåer av antioxidanter. En annan studie visade att chaga sänker förekomsten av dåligt kolesterol (LDL) samtidigt som det höjer halterna av bra kolesterol (HDL) i blodet hos råttor. Studien genomfördes vid det kinesiska universitet School of Medicine and Pharmaceutics i Jiangnan från 2008 kunde år 2008.

Summering av svampen Chaga

 • Hjälper återhämtningen efter bakteriella infektioner
 • Ger energi och hjälper lungornas syreupptagningsförmåga
 • Späckad med cancerhämmande antioxidanter

Maitake – en adaptiv allt-i-allo

Maitake, eller korallticka som den också kallas, är en av de mest spännande hälsosvamparna. Maitake klassas nämligen som en så kallad ”adaptogen”. Adaptogener är ämnen med förmågor att hjälpa kroppen slåss mot många olika typer av mentala och fysiska problem. Den första ledtråden till hur högt skattad Maitake var i forna tider får man av dess namn. Maitake betyder ”dansande svamp” på japanska – så starka ansågs dess helande effekter vara förr i tiden att människor ska ha dansat av lycka när de hittade svampen i det vilda.

Odlas i näringsberikat sågspån

Maitake började odlas senare än andra svampar. Ett av skälen till att det tog längre tid att börja odla Maitake svamp än andra grödor finns i svampens biologiska sammansättning. Maitake växer på basen av stora ekträd, och börjar växa från mitten av trädstammen. Detta att jämföra med många andra svampar som relativt enkelt kan odlas på förmultnande stubbar och trädstammar. Numera odlas Maitake i första hand på näringsberikat sågspån. En teknik som gjort svampen både enkel att odla och mycket populär.

Maitakens medicinska egenskaper

Det pågår just nu mängder med studier som försöker bena ut Maitakens effekter på vår hälsa. Resultat från tidigare studier antyder att det inte vore helt konstigt att kalla Maitake för en mirakelsvamp. Ingen annan svamp har i nyligen genomförda studier visat sig lika lovande för dess hälsomässiga fördelar.

Bra för blodsockret och kolesterolet

En studie från 2013 genomförd av Obihiro University i Tokyo visade att Maitake sänkte kolesterolet i möss. Utöver det visade det sig att maitake-extraktet ökade förekomsten av fettsyror som boostar energin. På samma tema visade en nyare studie från 2015 av Changhua Christian Hospital i Kina att Maitake har potential att behandla diabetes typ 2 i människor då det sänker mängden glukos i blodet.

Lovande för cancerbehandlingar

De mest lovande resultaten hänger samman med ett extrakt som utvinns ur Maitaken kallat D-fraktion. D-fraktion har visat sig ge lovande resultat när det gäller dess inverkan på cancer. En studie från 2013 som publicerades i Journal of Medicinal Food tyder på att Maitake kan hjälpa till att förhindra och behandla bröstcancer. Men det finns fler studier som ger samma indikationer. En tidigare studie från 2012 av American Association for Cancer Research fann att D-fraktion var effektivt för att döda cancerceller i människor.

Maitake i korhet

 • Bra källa till vitamin B och C
 • Sprängfull med antioxidanter
 • Full av beta-glukaner (bra för kolesterolet och blodsockret)
 • Höga halter av mineraler som koppar och potassium

Lion’s Mane – En kognitiv boost som är bra för hjärnan

Lion’s Mane innehåller många bioaktiva ämnen som kan antas ha väldigt fördelaktiga effekter på framför allt hjärnan, hjärta, mage och tarmar. Var väldigt sällsynt i det vilda och därför högt skattad.

En svamp som förr var för de priviligierade

Lions Mane var förr i tiden en svamp som främst konsumerades av rika och mäktiga personer. Idag är det en relativt lättodlad svamp och därför vanligt förekommande. I Sverige känner vi Lion’s Mane vid namnet Igelkottstaggsvamp, men det engelska namnet passar betydligt bättre med dess utseende. De är vita till färgen och kan bli mellan 10-20 cm breda och karaktäriseras främst av hängande taggar som kan bli upp till 5 cm långa som påminner om manen på ett lejon. De finns naturligt på många olika platser i världen, däribland Sverige där den anses som akut hotad. Mest vanligt förekommande är svampen i Ostasien.

Igelkottstaggsvampen har använts länge i matlagning och för medicinska syften i länder som Indien, Kina, Korea och Japan. De kan ätas råa, kokade, torkade eller drickas i te. Smaken är mild och påminner om Seafood. Ett av de hetaste tipsen, om du vill använda svampen i matlagning är att skiva upp den som stekar och steka den långsamt med smör och peppar. Svårare än så behöver det inte vara.

Medicinska effekter av Lion’s Mane

Dess fantastiska hälsoegenskaper har gjort Lion’s Mane till en vanligt förekommande ingrediens i olika kosttillskott. Du hittar den i tabletter, kapslar, te och även i speciella kaffesorter där den bidrar med en extra boost. Vetenskapen jobbar just nu för fullt med att klarlägga exakt hur svampen hjälper vår hälsa.

Bra för kognitionen, humöret och nervsystemet

Det finns många studier som visat på korrelationer mellan intag av Lion’s Mane och positiva effekter på den kognitiva förmågan, humöret och nervsystemet. Det finns forskare som hävdar att Lion’s Mane kan komma att användas som en del i behandlingar av Alzheimer. Antagandet bygger på att Lion’s Mane innehåller två speciella ämnen som stimulerar tillväxten av hjärnceller: hericenoner och erinaciner. Det är också de som antas ligga bakom att svampen tycks boosta mental kapacitet vid regelbunden konsumtion.

En mindre studie genomförd av Kyoto Bunkyo University i Japan fann att kvinnor som befann sig i klimakteriet rapporterade mindre irritation och oro efter att ha ätit kakor med Lion’s Mane under en månad. Ett resultat som stärks av studier genomförda vid bland andra Chiba University, Chiba, Japan och HungKuang University, Taichung i Taiwan. De fann att svampens anti-inflammatoriska effekter kan hjälpa till att mildra nedstämdhet och bygger på teorin att inflammationer ibland kan vara en stark bidragande faktor till depressioner.

Kan skydda mot magsår och hjärt- kärlsjukdomar

Lion’s Mane innehåller ämnen som hindrar tillväxten av H. Pylori, en bakterie som orsakar magsår. Det har dock endast testats i provrör och inte i kliniska försök på människor. Än mer lovande var resultatet av en studie från Soonchunhyang University, Korea. Den visade på stor potential för Lion’s Mane att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Försök på möss visade att ämnen i Lion’s Mane förbättrar fettförbränningen och ger lägre nivåer av så kallade triglycerider (en fettsyra som är skadlig i höga mängder).

Lion’s Mane i korhet

 •  Full av antioxidanter
 • Anti-inflammatorisk
 • Höjer kognitionsförmågan

Summering av medicinalsvampar

Att medicinalsvampar (hälsosvampar) är en växande trend i Sverige förvånar inte oss på Alternativhälsa. I USA är detta redan extremt stort och du hittar flera kosttillskott och hälsokost med innehåll från dessa svampar.

Utöver detta är både Shiitake, Chaga, Maitake och Lion’s Mane tillgängligt för oss i Sverige i olika former och något vi förespråkar starkt.