Dela gärna:

Kryptovalutor – det du behöver veta

Uppdaterat
Skribent

De allra flesta av oss har hört om folk som har blivit rika på Bitcoin men det finns väldigt många fler kryptovalutor, ett antal som idag når över 10 000. De har alla en sak gemensamt och det är att de är investeringsobjekt i allra högsta grad. Vi är på väg att bli ett samhälle utan kontanter och många länder har redan flaggat för att de inte kommer att uppdatera sedlar och mynt.

Det beror på att många länder i världen förbereder sig på ett kontantlöst samhälle där fysisk valuta används i allt mindre grad. En del menar att kryptovalutan aldrig kommer att få ett ordentligt fäste, medan det finns andra som indikerar att det är en långvarig investeringsmöjlighet. Hur det i själva verket ligger till får framtiden utvisa men faktum kvarstår att det är många som handlar med kryptovaluta idag och deras popularitet fortsätter att öka.

Kryptovalutor
Kryptovalutor – det du behöver veta enligt intervju.se (2022)

Kryptovaluta är pengar

Kort och gott kan vi säga att kryptovaluta är digitala pengar som är gjorda för säkra och anonyma transaktioner. De som tillverkar den här typen av valuta använder sig av kryptologi, vilket omvandlar information till ett kodsegment i en blockkedja. Den koden är väldigt svår för utomstående att hacka, vilket gör kryptovalutan till en säker valuta att handla med.

En kryptovaluta är en virtuell valuta som inte har någon centralbank som styr den. Det är utbud och efterfrågan som styr kryptovalutans värde. Du kan köpa och sälja den online, och det enklaste sättet att göra det på är via en nätmäklare. När du handlar online finns det många olika kryptovalutor du kan använda dig av. De är dock inte allmänt accepterade av företag och konsumenter som betalmedel och därför räknas de inte ännu som en lämplig valuta att betala med.

Vad är trading med kryptovalutor?

Trading med kryptovalutor kan gå till på två sätt. Antingen genom att spekulera i hur en kryptovalutas priserna rör sig med ett CFD-trading konto eller så kan du köpa och sälja de underliggande mynten via börsen. CFD står för Contracts For Difference, vilket är en typ av derivat som tillåter dig att göra potentiellt stora vinster genom att spekulera i huruvida priserna kommer att gå upp eller ner.

Hur du kommer igång med trading

Oavsett om du vill göra trading med Bitcoin, Ethereum eller någon annan kryptovaluta så är det första steget att öppna en digital plånbok. Handelsplatserna har ofta egna digitala plånböcker men många föredrar en hårdvaruplånbok då de är säkrare. När du väl skaffat din plånbok så ska du välja vilken handelsplats du vill använda för din trading. Ett tips är att använda dig av olika handelsplatser för att sprida risken med din investering, precis som att du inte ska satsa alla dina pengar på enbart en aktie.

Att handla med hävstång är ett begrepp som är känt inom aktievärlden men du kan även använda dig av hävstång för trading av kryptovalutor. Vad som är viktigt att komma ihåg är att även om du kan tjäna mycket pengar med hävstång så är det lika stor risk att du förlorar pengarna.

Fördelar med trading

 • Enkelt att komma igång och du kan börja handla med en gång
 • Marknaden är öppen 24/7
 • Ingen central auktoritet kan neka eller begränsa dina transaktioner.

Kryptovalutor via börsen

Det finns dock en del saker du behöver tänka på när du ska investera i kryptovaluta via någon börshandlare, nämligen:

 • Om du köper kryptovalutor genom en börs köper du själva valutan. För att göra det måste du första öppna ett börskonto och måste då betala värdet på tillgången samt öppna en position
 • Det är ditt ansvar att förvara tillgången i din egna digitala plånbok tills dess att du säljer den
 • Du behöver förstå hur du ska tolka olika data samt hur tekniken fungerar. Det kan dessutom kosta en hel del att hålla ditt konto öppet
 • Tänk på att det kan också finnas begränsningar på hur stora insättningar du få lov att göra.

Kryptovalutor och säkerhet

Generellt sett är kryptovalutor väldigt säkra och du kan vara anonym när du gör överföringar. Det är för att mottagaren inte kommer att kunna se ditt namn eller din information, bara din offentliga nyckel. Din offentliga nyckel består av bokstäver och siffror och fungerar ungefär som ett bankkontonummer eller internet-alias.

Det är den här nyckeln du ger till andra som ska göra överföringar till dig. För att göra överföringar och transaktioner måste du dessutom göra en tvåfaktorsautentisering. Det kan exempelvis vara så att du först ska ange ett att användarnamn och ett lösenord för att påbörja transaktionen. Sedan ska du exempelvis ange en kod som skickas till din mobiltelefon för att verifiera överföringen.

Ungefär som när du först loggar in med ditt BankID på en sida för att sedan använda BankID som en bekräftelse på det du ska göra. Även om kryptovalutan i sig är säker är det viktigt att också du själv vidtar olika säkerhetsåtgärder. Ha koll på din kryptonyckel och dela den aldrig med andra. Se också till att den kryptoplånbok du väljer är säker.

Den digitala plattformen Ethereum

Det var Bitcoin som från starten etablerade blockkedje-teknologin. De har nu Ethereum utökat på sin plattform. Den här plattformen gör det möjligt att utveckla decentraliserade programvaror. Ethereum används för att handla inom det egna nätverket. Den här kryptovalutan har bidragit till att Bitcoin har fått fler konkurrenter och Ethereum är numera den näst största kryptovalutan i världen. Ethereum lanserades år 2015 och har alltså under ganska kort tid blivit en väldigt stor konkurrent till andra kryptovalutor.

Några tips till nybörjaren

Det finns mycket att tänka på när du precis börjat med olika kryptovalutor. Några tips vi rekommenderar att göra är:

 • Läs på om hur Bitcoin och blockkedjeteknologin fungerar
 • Skriv ner vad du gör – Då kan du också ha koll på din statistik och dina affärer
 • Se över dina misstag – Vi alla lär av våra misstag. Kolla vad du gjorde fel så att du inte gör om samma misstag igen
 • Börja med små mål – Tänk inte att du ska bli miljonär på en vecka. Börja smått och jobba dig uppåt
 • Läs på om hur Bitcoin påverkas av andra kryptovalutor och vice versa
 • Ta inte för stor risk i början.
Dela gärna: