Tips för dig som vill börja övningsköra

Filip Helander

Uppdaterat:

Utbildning

Är du redo att ta nästa steg i livet och skaffa körkort? Då är du säkert sugen på att komma igång, så att du får körkortet i handen så snart som möjligt. Du får lov att börja övningsköra när du fyllt 16 år, men det är först när du fyllt 18 som du kan köra upp. Här får du reda på hur det funkar, och lite tips och råd om vad du behöver tänka på. Det viktiga är dock att du är fokuserad när du tar dina lektioner och pluggar teorin ordentligt. Då har du alla förutsättningar att lyckas med körkortet.

Skaffa körkortstillstånd och gå introduktionsutbildning

Först och främst behöver du besöka en optiker och skaffa ett godkänt synintyg för övningskörning. Därefter beställer du ett körkortstillstånd på Transportstyrelsens hemsida. Ska du övningsköra privat, behöver din handledare vara minst 24 år gammal och ha haft körkort i minst 5 år. Handledaren behöver även beställa ett handledarintyg på Transportstyrelsen. Nästa steg för er båda är att gå en introduktionsutbildning, tillsammans eller var för sig. Introduktionsutbildningen är en kurs på ett par timmar, där ni får nyttig information kring körkortsutbildningens mål och regler. Handledaren har fullt ansvar för din körning, så det gäller att ni har koll på vad som gäller.

Privat eller trafikskola?

Det är en smaksak om du bara vill köra privat eller endast på körskola. Vanligast är nog en kombination. Det är ganska enkelt gjort att lära sig de viktiga grunderna fel om du endast tar privatlektioner. Även om din handledare säkert är en van bilförare, blir kunskaperna gamla. Dessutom förändras kraven för körkort över tiden. Planerar du ändå att bara köra privat, är det smart att åtminstone ta några lektioner på slutet. Då har du en chans att slipa bort felaktigt beteende, och få en bedömning av läraren på din körförmåga. Sannolikt ökar det också dina chanser att klara uppkörningen.

Tips för dig som vill börja övningsköra
Intervju.se ger dig tipsen inför din övningskörning

Dags att välja körskola

Det är kan kännas som en djungel att välja körskola. Prata med kompisar som redan tagit körkort eller som övningskör just nu. Då får du värdefull input på vad som är bra eller dåligt. Ofta kan du hitta omdömen om körskolorna på nätet. Priset kan vara vägledande, men än viktigare är kanske att samarbetet mellan dig och körskolan funkar. Du vill ju inte behöva ta onödiga extralektioner på grund av att skolan inte lär ut bra. Eller lockar med ett lågt pris och sedan aldrig låter dig köra upp. Var inte rädd att byta lärare eller körskola om inte kemin stämmer.

Vad ingår i körskolornas utbildning?

Skolorna brukar ha olika körkortspaket att välja mellan. I paketen ingår ett visst antal körlektioner och oftast teorilektioner samt riskutbildning. Hur många körlektioner du behöver ta är helt individuellt. Dels beror det på om du kör privat eller inte, dels beror det på hur lätt du har att lära dig. För vissa kan det röra till det att både köra privat och på körskola. Andra lär sig snabbare genom att även övningsköra hemma. Ett alternativ till traditionell körskola, där du tar lektioner under ett par månader, är att gå en intensivutbildning på en vecka eller två. Oftast krävs då vissa förkunskaper.

Att plugga teori

Lägg tid på teoriutbildningen – utan den inget körkort. På nätet finns mycket information om körkortsteorin, och vissa hemsidor har till och med hela körkortsboken och tester online helt gratis. När du är anmäld till en körskola kommer du få tillgång till allt studiematerial i vilket fall. Gör gärna de interaktiva videorna så mycket du kan, det lär du dig massor på. Kör du även privat, så be din handledare läsa igenom det som är relevant för er inför kommande körning. Det är bra att ha i minnet att du måste ha klarat av teoriprovet innan du får lov att köra upp. Ett hett tips är även att besöka övningsköra.se för ännu fler konkreta metoder för att bra utfall när du pluggar teorin!

Riskutbildningarna

Riskutbildningen består av två delar – en teoretisk del och en halkkörning, där du får övningsköra på halt underlag. Den första, teoretiska delen kallas Riskettan. Under cirka tre timmar går ni igenom hur alkohol, droger, trötthet och andra riskfyllda beteenden påverkar din körning negativt. Den andra delen – risktvåan, eller Halkan som den också kallas – gör du i slutet på utbildningen. Då behöver du kunna bedöma och förstå olika trafiksituationer, och den ställer därför högre krav på dig som förare. Du behöver dessutom kunna manövrera bilen på ett säkert sätt. Målet med Halkan är att ge dig självkännedom och förstå dina och bilens begränsningar.

Nu har du kommit så långt i utbildningen att du närmar dig kunskapsprovet och körprovet. I samråd med din lärare bedömer ni när du är redo för uppkörningen. Det är inte helt ovanligt att du som elev tycker du är mogen innan läraren tycker det. Lita på läraren (inom rimliga gränser), som har mycket erfarenhet, och som har en checklista på vad som behöver vara på plats först. Öva så mycket du kan, och se till att ta några lektioner just i samband med uppkörningen. Skulle du inte lyckas första gången, så är det bara på det igen. Till slut sitter det.